Upptäck NORRMALMS spännande historia

Följ med oss när vi vandrar genom Norrmalms historiska huvudgator

Bilden ovan, fotograf: Per Olof Ultvedt

NORRMALM

Norrmalm anses idag vara Stockholms centrum, även om det inte var så förr

Det var när järnvägen kom på 1860-talet som den utvecklingen tog fart. Gamla stan hade blivit för liten och omodern för att vara centrum i den snabbt växande staden. Att även centralpostkontoret och alla tidningsredaktioner kom att ligga här påskyndade utvecklingen.
Stadsdelens nuvarande gränser har gällt sedan 1933. Stadsdelen gränsar till Vasastan i Barnhusviken, sedan längs Tegnérgatan på Tegnérlundens norra sida, till Östermalm längs Birger Jarlsgatan via Stureplan ner till Nybroplan, till Skeppsholmen i sundet söder om Blasieholmen, till Gamla stan i Norrström fram till Centralbron, till Riddarholmen i Riddarfjärden och till Kungsholmen i Klara sjö.

NK I GÅR, I DAG OCH I MORGON

Allt började med en dröm om en kommersiell och kulturell teater

NK:s grundare, Josef Sachs, föddes den 4 januari 1872 i Stockholm. Hans familj drev familjeföretaget Joseph Leja, som på sin tid var ett av Stockholms största detaljhandelsföretag. Josef Sachs var 20 år gammal när han 1892 blev vd för Joseph Leja.
1902 grundade han aktiebolaget Nordiska Kompaniet, och det första NK-varuhuset öppnade på Stureplan. 13 år senare, 1915, slog varuhuset på Hamngatan upp portarna för första gången – till mångas förtjusning ingick Sveriges första rulltrappa i inredningen. Den ikoniska byggnaden uppfördes av arkitekten Ferdinand Boberg, och blev hans sista verk som arkitekt. Det är efter honom Bobergs Matsal har fått sitt namn.

Stockholm Central

Stockholms centralstation (ursprungligen Stockholms Centralbangård), officiellt Stockholms central, lokalt vardagligen Centralen, är Sveriges största järnvägsstation sett till antalet passagerare och tåg. Den ligger på Norrmalm, i centrala Stockholm, vid Centralplan/Vasagatan och sträcker sig från Vattugatan i söder till Kungsbron i norr. Stationen togs i bruk den 18 juli 1871 och efter bolagiseringen av Statens Järnvägar 2001 ägs och förvaltas byggnaden av Jernhusen AB medan perronger och spår förvaltas av Trafikverket. Centralens stationssignatur är Cst, vilket skall utläsas som Centralbangården STockholm.

Lunch

Här presenteras några av Norrmalms lunchrestauranger
Title

Description

Norrmalm

La Fuente Lunch

Title

Description

Title

Description

Title

Description

Title

Description

Title

Description

Title

Description

 STADSDEL

NORRMALM

huvudgator
 STADSDEL

GAMLA STAN

HUVUDGATOR

OM OSS / KONTAKT

Stockholm C AB engagerar sig i en fascinerande uppgift: att digitalisera 58 historiska huvudgator i Stockholms innerstad under varumärket STHLMC.com. Detta projekt är en resa genom stadens rika historia, där varje stadsdel och huvudgata bär på sina egna berättelser och minnen. Genom att utforska dessa gator kan man upptäcka spår av människors liv, handel och kultur som har formats över århundraden.

Kontakta oss 

Stockholm C AB org.nr. 556703-6784 har sitt huvudkontor i Båstad, i stationshuset. Kontoret är öppet mån-fre kl 08-15. Vi driver även Båstad C, caféet i vänthallen, caféet öppnar kl 07-15. Välkommen! (BåstadC.se)

Besöksadress: Stationstorget 1 B, 269 43 Båstad

+46723345333

hej@sthlmc.com

Besökstider: Mån-fre 08-15

Stockholm Central

STADSDELAR SAMMANLÄNKADE AV STANS HISTORISKA HUVUDGATOR
Namn E-post Meddelande På vilken gata ligger ditt företag? Skicka in